Καλωσήλθατε στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας
Η ψηφιοποίηση της συλλογής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας έγινε στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιοποίηση Υλικού Δημόσιων Βιβλιοθηκών», του ΕΠ Κοινωνία της Πληροφορίας.
Το ψηφιακό αποθετήριο είναι ένας μηχανισμός για τη διαχείριση και αποθήκευση ψηφιακού περιεχομένου. Το αποθετήριο περιλαμβάνει 1428 τεκμήρια τα οποία αποτέλεσαν την πρώτη συλλογή της Βιβλιοθήκης από την πρώτη δωρεά του Δ. Πιπινόπουλου, Χαρ. Λογιωτάτου και του ομίλου Διανοουμένων Λάρισας.
Τα τεκμήρια είναι εκδόσεις από τις αρχές του 16ου αι. μέχρι και τέλη του 19ου αι.
Η πρόσβαση προσφέρεται μόνο για προσωπική, εκπαιδευτική ή ερευνητική χρήση και γίνεται μέσα από λέξεις –κλειδιά (π.χ. τίτλος, θέμα, χρονολογία κλπ).
Η διαδικασία αναζήτησης των ψηφιακών τεκμηρίων είναι η κάτωθι:
Η αναζήτηση μπορεί να γίνει με ένα ή περισσότερα πεδία (συγγραφέας, τίτλος κλπ).
Στην αίτηση για χορήγηση αντιγράφου συμπληρώνουμε τα στοιχεία μας.
Στο email που θα δηλώσουμε θα έρθει αντίγραφο από το τεκμήριο για να το κατεβάσουμε, τυπώσουμε & διαβάσουμε.
Προστέθηκαν πρόσφατα

Νεολιθική θεσσαλική γραφή

Καραμανώλης, Εμμανουήλ Γ.

Οι παρακάτω σκέψεις και απόψεις, σχετικές με την ύπαρξη γραφής στη Θεσσαλία κατά τη νεολιθική περίοδο, δε διεκδικούν επιστημονική (με την κυριολεκτική σημασία του όρου) θεμελίωση, διότι προέρχονται από ερασιτέχνη της νεολιθικής ιστορίας. Ο ερασιτέχνης όμως κινείται πάντοτε από την υπέρμετρη αγάπη για το αντικείμενο της εργασίας του.

Ναυτικά από το νησί της λίμνης των Ιωαννίνων

Μηνάς, Κωνσταντίνος Μ.

Με τη σκέψη πως ο Atlante linguistico mediterraneo ενδιαφέρεται και για την ορολογία που χρησιμοποιούν οι ναυτικοί/ψαράδες του γλυκού νερού, είχα συγκεντρώσει τα ναυτικά/αλιευτικά του νησιού της Παμβώτιδος, της λίμνης των Ιωαννίνων, για να τα ανακοινώσω κάποτε στους ειδικούς. Αργότερα διαπίστωσα πως φιλότιμοι Ηπειρώτες είχαν ήδη δημοσιεύσει σχετικές εργασίες. Γι’ αυτό και το δημοσίευμα τούτο περιορίζεται μόνο στη συμπλήρωση και την ερμηνεία του δημοσιευμένου υλικού.

Μετατόπισις ξύλου δια ζώων έλξεως εις ελληνικά δάση πεύκης / Holzrueckung durch zugtiere in kieferwaldern Griechenlands

Στεργιάδης, Γεώργιος Χαρ.

Δασοπονική μελέτη όπου διερευνώνται οι κυριότεροι παράγοντες που καθιστούν δυσχερή και προβληματική την μετατόπιση του ξύλου και επηρεάζουν ουσιωδώς το κόστος αυτής στα Ελληνικά δάση πεύκης. (Με συνοπτική απόδοσή της και στα γερμανικά).

Ιατρικές δημοσιεύσεις στον "Ερμή το λόγιο" (1811-1821)

Καραμπερόπουλος, Δημήτριος Α.

Το σημαντικότερο από τα προεπαναστατικά περιοδικά ήταν ο Ερμής ο Λόγιος, που κυκλοφόρησε το 1811 με υπεύθυνο αρχικά τον Άνθιμο Γαζή και συνεχίσθηκε η έκδοση του μέχρι την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821. Στις σελίδες του καταχωρίζονται και ιατρικά θέματα, επειδή, όπως σημειώνεται σε τεύχος του 1817, δεν υπάρχουν ειδικά περιοδικά για να δημοσιεύονται τα ιατρικά θέματα, όπως στις άλλες χώρες. Τα ιατρικά θέματα που καταχωρίζονται στο περιοδικό Ερμής ο Λόγιος, όπως έχει δείξει σχετική έρευνα, καλύπτουν το 10% των σελίδων του, με 55 ιατρικά άρθρα και 42 βιβλιοπαρουσιάσεις. Αξίζει να επισημανθεί το γεγονός ότι οι ιατρικές δημοσιεύσεις τεκμηριώνονται με τη σύγχρονη τότε επιστημονική ιατρική βιβλιογραφία. Η θεματογραφία στον Ερμή το Λόγιο ταξινομείται στις οκτώ κατωτέρω ενότητες…

Θεόκλητος Φαρμακίδης : 1784-1860

Παπακωνσταντίνου, Κωνσταντίνος Ι.

Άρθρο/σύντομη παρουσίαση εργοβιογραφικών στοιχείων του Θεόκλητου Φαρμακίδη.