Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.larlib.gr/handle/123456789/1549
Title: Ο βυζαντινός οίκος Χαλκούτζη (Χαλκούτση) : (β΄ μισό 10ου-β΄ μισό 13ου αι.)
Authors: Σαββίδης, Αλέξης Γ. Κ.
Keywords: Χαλκούτζη (Χαλκούτση) (οικογένεια), Εύβοια (Νομός, Ελλάς) -- Ιστορία -- 10ος-13ος αι | Βυζαντινή Αυτοκρατορία -- Ιστορία -- 10ος-13ος αι.
Issue Date: 1989
Series/Report no.: "Αρχείον Ευβοϊκών Μελετών";τόμος ΚΗ΄/1988-89
Abstract: Ως ένας από τους σημαντικότερους αριστοκρατικούς οίκους της Εύβοιας περί τα τέλη του 12ου αι. οι Χαλκούτζηδες ανήλθαν σημαντικά και απέκτησαν φήμη σ’ όλο τον Ελλαδικό χώρο, γενόμενοι κάτοχοι υψηλών διοικητικών τίτλων και αξιωμάτων, όπως εκείνων του άρχοντα κτηματικού και του άρχοντα θεματικού (= επαρχιακού διοικητή). Όπως παρατηρεί η Malamut, η απόκτηση των παραπάνω οφφικίων σημαίνει αναμφίβολα ότι οι Χαλκούτζηδες συμπεριλαμβάνονταν στους δυνατούς οι οποίοι κατείχαν όχι μόνο οικονομική, αλλά —κυρίως— πολιτική δύναμη, αποτελώντας έτσι όχι μόνο μια κοινωνική, αλλά και μια πολιτική ελίτ. Τα έξι γνωστά μέλη του οίκου από τα μέσα του 10ου ως τις τελευταίες δεκαετίες του 13ου αι. υπήρξαν τα ακόλουθα…
Description: Άρθρο/σύντομη ιστορική μελέτη σχετικά με την ταυτότητα, την παρουσία και την δράση του βυζαντινού αριστοκρατικού οίκου των Χαλκούτζηδων (Χαλκούτσηδων) ή Χαλκουτζαίων (Χαλκουτσαίων), των γνωστών πολιτικο-στρατιωτικών, αλλά και εκκλησιαστικών αξιωματούχων στη διάρκεια της Μεσοβυζαντινής και Υστεροβυζαντινής περιόδου.
URI: https://dspace.larlib.gr/handle/123456789/1549
Appears in Collections:ΑΝΑΤΥΠΑ



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.