Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.larlib.gr/handle/123456789/1443
Title: Οι Δυτικομακεδόνες αγωνιστές του 1878 υπήρξαν ο αποφασιστικότερος παράγοντας της απελευθέρωσης της Θεσσαλίας το 1881.
Authors: Βέλκος, Γρηγόρης
Keywords: Θεσσαλία (Ελλάς) -- Ιστορία -- Προσάρτηση -- 1881 | Θεσσαλία (Ελλάς) -- Ιστορία -- Τουρκοκρατία -- Επανάσταση του 1878
Issue Date: 1994
Abstract: Ίσως ο τίτλος της παρούσας εργασίας, έτσι όπως είναι διατυπωμένος να θεωρηθεί τολμηρός η και υπερβολικός. Είμαι όμως βέβαιος ότι από τα αδιάψευστα στοιχεία., που θα παραθέσω στη συνέχεια, έστω και πολύ περιληπτικά, σχεδόν τηλεγραφικά, θα γίνει ολοφάνερο ότι η απελευθέρωση της Θεσσαλίας, το 1881, οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στα επαναστατικά γεγονότα της Δυτικής Μακεδονίας και στην αποφασιστικότητα των Δυτικομακεδόνων οπλαρχηγών - επαναστατών. Η σημερινή πρώτη προσέγγιση του θέματος αυτού, μακάρι να γίνει η αιτία να ερευνηθεί σε βάθος και λεπτομερώς το κεφάλαιο αυτό της θεσσαλικής ιστορίας. Είναι υπερβέβαιο ότι το αποτέλεσμα, όχι απλώς θα με δικαιώσει, αλλά και θα αποδείξει περίτρανα αυτό που χρόνια τώρα πιστεύω ακλόνητα, ότι δηλαδή μεταξύ Δυτικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας υπάρχουν άρρηκτοι και μακροχρόνιοι ιστορικοί, πνευματικοί, οικονομικοί, κοινωνικοί και πολιτιστικοί δεσμοί. Για την πραγμάτωση της προσέγγισης θα χρησιμοποιήσουμε μόνο τα στοιχεία εκείνα, που θα αποδείξουν την παραπάνω θέση και πίστη μας.
URI: http://dspace.larlib.gr/handle/123456789/1443
Appears in Collections:ΑΝΑΤΥΠΑ



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.