Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.larlib.gr/handle/123456789/1579
Title: Τοπογραφικά, τοπωνυμιολογικά και άλλα στοιχεία του Κώδικα του ναού του Αγίου Αχιλλίου της Λάρισας (1810-1881) : πληροφορίες για τις συνοικίες, τους ναούς και τα παρεκκλήσια της πόλης κατά τον 19ο αιώνα.
Authors: Παλιούγκας, Θεόδωρος Γ.
Keywords: Ναός Αγίου Αχιλλίου, Ναοί -- Ελλάς -- Λάρισα (Λάρισα) Ιστορία -- 19ος αι.
Issue Date: 1994
Abstract: Το αρχειακό υλικό του κώδικα το οποίο επεξεργαστήκαμε, διαιρέσαμε σε δύο μέρη. Στο πρώτο, συγκεντρώσαμε αναφορές συνοικιών και τοπωνυμίων της Λάρισας, και στο δεύτερο, πληροφορίες για ναούς και παρεκκλήσια της πόλης… Συνοψίζοντας, μπορούμε να πούμε ότι στην έρευνα της τοπογραφίας της Λάρισας του 19ου αι. τα φύλλα του κώδικα του ναού του Αγ. Αχιλλίου πρόοθεσαν αρκετά στοιχεία άγνωστα έως τώρα και παράλληλα επιβεβαίωσαν προφορικές μαρτυρίες και στοιχεία γνωστά από σύγχρονες ή παλιότερες του κώδικα πηγές. 1. Σχετικά με τις συνοικίες της Λάρισας κατά την περίοδο 1810 - 1881, διαπιστώσαμε ότι εκτός των έξι γνωστών χριστιανικών συνοικιών του τέλους της Τουρκοκρατίας - Τρανός, Ταμπάκικα, Σουφλάρ, Παράσχου, Αρναούτ, Πέρα - χριστιανοί κατοικούσαν, από τα μέσα τουλάχιστον του 19ου αι. και στις συνοικίες Σαρατσλάρ, Ομέρ Βέη, Καϊλιάς, Δαρκουλέ, καθώς και στο κτήμα του Ακ Σαράι… 2. Επιβεβαιώσαμε την ύπαρξη, από τα μέσα τουλάχιστον της δεκαετίας του 1820, των παρεκκλησίων: του Αγ. Αθανασίου της συνοικίας Παράσχου, του Αγ. Αθανασίου της συνοικίας Αρναούτ, του Αγ. Χαραλάμπους της συνοικίας Πέρα και του ναού της Αγ. Μαρίνας του οικισμού Καλύβια.
Description: Η μελέτη αυτή παρουσιάστηκε με πιο συνεπτυγμένη μορφή στην Ημερίδα με θέμα: «Παρουσίαση του Κώδικα του I. Ναού του Αγ. Αχιλλίου (1810 - 1881)», την οποία διοργάνωσαν ο Όμιλος Φίλων της θεσσαλικής Ιστορίας και η Λαογραφική Εταιρεία Λαρίσης στις 13/12/1988, στην αίθουσα διαλέξεων του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας.
URI: https://dspace.larlib.gr/handle/123456789/1579
Appears in Collections:ΑΝΑΤΥΠΑ



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.