Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.larlib.gr/handle/123456789/1636
Title: Η "τύχη" της Γκόλφως
Authors: Κατσιώτη, Ηρώ
Keywords: Περεσιάδης Σπυρίδων -- Ερμηνεία και κριτική, Νεοελληνική λογοτεχνία -- Ιστορία και κριτική | Ελληνικά θεατρικά έργα -- Ιστορία και κριτική | Θέατρο -- Ελλάς -- Ιστορία
Issue Date: 2002
Abstract: Οι «μεταμορφώσεις» της Γκόλφως, επακόλουθο της ευρύτατης διάδοσης του έργου, στάθηκαν σύμμαχοί της: προκαλούσαν, διατηρούσαν ή ανανέωναν το ενδιαφέρον του κοινού, που είχε, βέβαια, καλλιεργηθεί από επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιούς. Η φυσιογνωμία του δέκτη, διαμορφωμένη από την εκάστοτε συγκυρία, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιτυχία. Ο καθοριστικός παράγοντας, ωστόσο, δε θα ήταν άσκοπο, πιστεύω, ν’ αναζητηθεί στο ίδιο το έργο, ένα από τα έργα «που φωτίζουν μεσ’ απ’ τα χρόνια, μ’ όλο τους το ντόπιο αχτιδοβόλημα, τη ρωμέικια ψυχή μας». Το θέμα του είναι μια ιστορία προδομένου έρωτα -ιστορία καθημερινή. Η υπέρβαση, που πραγματοποιείται από την ηρωίδα, οδηγεί στη δικαίωση και, μέσω της ταύτισης, στη λύτρωση του θεατή. Η μορφή του έργου -η γλώσσα, ο στίχος, το ύφος- δεν υπηρέτησε απλώς το περιεχόμενο: χάραξε στην παλάμη της Γκόλφως τη γραμμή της τύχης.
Description: Θεατρολογική μελέτη-παρουσίαση της Γκόλφως, «δράματος ειδυλλιακού εις πράξεις πέντε», του Σπυρίδωνος Περεσιάδου -που παραστάθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα στις 10 Αυγούστου του 1894- των θεατρικών παραστάσεών της και των ποικίλων «μεταμορφώσεών» της στον χώρο των τεχνών και των γραμμάτων.
URI: https://dspace.larlib.gr/handle/123456789/1636
Appears in Collections:ΑΝΑΤΥΠΑ

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Η τύχη της Γκόλφως.pdf
  Until 2099-01-01
1.93 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.