Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.larlib.gr/handle/123456789/1721
Title: Σταύρου Μουλαΐμου, Αντιδοτάριον, Βενετία 1724 : το πρώτο στα ελληνικά ιατρικό βιβλίο;
Authors: Καραμπερόπουλος, Δημήτριος Α.
Keywords: Μουλαΐμης Σταύρος, Ιατρική -- Ελλάς -- Ιστορία Ιατρικής -- Βιβλιογραφία, Βιβλία -- Βενετία -- Ιστορία -- 18ος αι.
Issue Date: 2003
Abstract: Συμπερασματικά τονίζεται ότι ο ιατροφιλόσοφος Σταύρος Μουλαϊμης με το βιβλίο του Αντιδοτάριον περί ιοβόλων δηγμάτων, 1724, το οποίο είναι σε απλή γλώσσα γραμμένο, προσφέρει τις ιατρικές του γνώσεις για την αντιμετώπιση των αιφνιδίως συμβαινόντων από τα συνήθη εξωτερικά αίτια δηλητηριωδών δηγμάτων στις αγροτικές κυρίως περιοχές, συμβάλλοντας έτσι στη διαφώτιση του λαού. Η μέχρι τώρα έρευνά μας έχει δείξει ότι το βιβλίον Αντιδοτάριοντου Μουλαΐμου θα πρέπει να θεωρείται ως το πρώτο ιατρικό βιβλίο που εκδόθηκε στην ελληνική γλώσσα κατά τον 18ο αιώνα.
Description: Άρθρο όπου παρουσιάζεται το βιβλίο του εξ Ιωαννίνων ιατροφιλοσόφου Σταύρου Μουλαΐμου με τίτλο «Αντιδοτάριον. Περί των ιοβόλων δηγμάτων και τινων άλλων τούτοις ομοίοις», Βενετία 1724, και το οποίο από την έως τώρα έρευνα μας θα πρέπει να θεωρείται ως το πρώτο ιατρικό βιβλίο, που εκδόθηκε στην ελληνική γλώσσα κατά τον 18ο αιώνα.
URI: https://dspace.larlib.gr/handle/123456789/1721
Appears in Collections:ΑΝΑΤΥΠΑ



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.