Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.larlib.gr/handle/123456789/1734
Title: Rosa Luxemburg : οικονομικός ντετερμινισμός ή πολιτικός ακτιβισμός; = Rosa Luxemburg : determinisme economique ou activisme politique?
Authors: Νούτσος, Παναγιώτης Χ.
Keywords: Luxemburg Rosa -- Ερμηνεία και κριτική, Φιλοσοφία, Γερμανική - 19ος αι. - 20ος αι. - Μαρξιστική οικονομική - Μαρξιστική φιλοσοφία - Σοσιαλισμός -- Ευρώπη
Issue Date: 1989
Abstract: Η υπόθεση εργασίας, την οποία επιχειρεί να τεκμηριώσει η παρούσα ανακοίνωση, θα μπορούσε να διατυπωθεί ως εξής: οι μετατοπίσεις, που υφίσταται η σκέψη της R. Luxemburg και οι οποίες είναι ήδη αισθητές πριν από την ολοκλήρωση της πρώτης δεκαετίας του αιώνα μας, βαθαίνουν ολοένα και περισσότερο το χάσμα ανάμεσα στον οικονομικό ντετερμινισμό και τον πολιτικό ακτιβισμό. Αυτή ακριβώς η διχοστασία, στη βαθμιαία της ανάδυση, συνιστά την πεμπτουσία της Luxemburg ως θεωρητικού που κινείται μέσα στις ιδεολογικές συντεταγμένες της Β' Διεθνούς και συνάμα τις υπερβαίνει. Έτσι η ανακοίνωση αυτή με μια μέθοδο ιστορικο-κριτική θα παρακολουθήσει την τροχιά που συγκροτούν οι διαδοχικές φάσεις της σκέψης της Luxemburg, αποσκοπώντας στην ανασυγκρότηση των κυριότερων δομών της με οδηγητικό νήμα τους όρους που καθιστούσαν κάθε φορά περισσότερο εμφανή την εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα στη βεβαιότητα που προσπόριζε ο οικονομικός νετερμινισμός και στη θεμελίωση ενός πολιτικού ακτιβισμού.
Description: Επιστημονική ανακοίνωση που έχει την πρόθεση να συμβάλει στην κατανόηση του έργου της Luxemburg και να προσφέρει ερεθίσματα για τη σύλληψη συναφών προβλημάτων του καιρού μας.
URI: https://dspace.larlib.gr/handle/123456789/1734
Appears in Collections:ΑΝΑΤΥΠΑ



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.