Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.larlib.gr/handle/123456789/1899
Title: Περί της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) της Ελλάδος και της Κυπριακής Δημοκρατίας
Authors: Γιαγκάκης, Γεώργιος Κ.
Keywords: Ελλάς - Οικονομική πολιτική - Διπλωματικές σχέσεις - Τουρκία - Ελλάς - Κύπρος - Διεθνείς οικονομικές σχέσεις - Ναυτικό δίκαιο
Issue Date: 2020
Abstract: Η αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) είναι στην ουσία μία έννοια ευρύτερη, περιεκτικότερη, της υφαλοκρηπίδος. Είναι μία πολυλειτουργική ζώνη, η οποία περιλαμβάνει και αφομοιώνει το καθεστώς της υφαλοκρηπίδος μέχρι τα 200 ν. μίλια (=370,4 χλμ.) από τις γραμμές βάσεως από τις οποίες μετρείται το εύρος της αιγιαλίτιδος ζώνης (χωρικών υδάτων)... Λαμβάνοντας υπόψη και τα γεωγραφικά δεδομένα της ευρύτερης περιοχής (από τα όρια της Αδριατικής μέχρι το Λιβυκο-αιγυπτιακό πέλαγος και την θάλασσα της Παμφυλίας) όπου εκτείνεται η ελληνική επικράτεια, η κήρυξη ΑΟΖ από την Ελλάδα είναι σκόπιμη κυρίως για τους εξής, συνοπτικώς, λόγους... Οι θαλάσσιες εκτάσεις δεν είναι θεωρητικά μεγέθη, όπως πολλοί αφελώς ή λόγω αγνοίας ισχυρίζονται. Αποτελούν χώρο δράσεως του Ελληνισμού διά μέσου των αιώνων, συνιστούν αναπόσπαστο στοιχείο της εθνικής ταυτότητάς μας και επιβιώσεως άρρηκτα συνδεδεμένες με την ιστορία και τις παραδόσεις μας, αναβαθμίζουν την γεωπολιτική και γεωστρατηγική σημασία της χώρας - άλλο το παγκόσμιο αποτύπωμα (βλ. επιρροή) ενός κράτους εδαφικής επιφάνειας 132.000 τ.χλμ. περίπου και τελείως διαφορετικό εκείνο ενός κράτους με εδαφική επιφάνεια και κυριαρχικά δικαιώματα (δηλ. θαλάσσιο χώρο) της τάξεως των 450.000 τ.χλμ. στο μοναδικό σημείο συγκλίσεως τριών ηπείρων! - και είναι περισσότερο παρά ποτέ άλλοτε, χάρις στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, η οποία συνεχώς εξελίσσεται, πλουτολογικώς σπουδαίες και οικολογικώς σημαντικές. Κρύβουν, επίσης, στον βυθό τους στοιχεία ιστορίας και πολιτισμού (π.χ. βυθισμένες πόλεις) αλλά και μνημεία δόξης (π.χ. πολεμικά πλοία). Εξάλλου μία θαλάσσια δύναμη εξασφαλίζει επί των θαλάσσιων εκτάσεων που της αναλογούν μέγιστο βαθμό ελέγχου αυτών με μικρό σχετικώς κόστος εποπτείας και επιβολής, καθώς αυτές δεν συνεπάγονται κυριαρχία επί τοπικών πληθυσμών αλλά απλώς αποτελεσματικό έλεγχο.
Description: Συνοπτική μελέτη που αφορά το θέμα της ΑΟΖ και των ζωνών θαλάσσιας κυριαρχίας της Ελλάδος και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
URI: https://dspace.larlib.gr/handle/123456789/1899
Appears in Collections:ΑΝΑΤΥΠΑ



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.