Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.larlib.gr/handle/123456789/1706
Title: Δύο αντικοραϊκά κείμενα : τα "Κορακιστικά" του Ιακ. Ρίζου Νερουλού και το "Όνειρο" του Αθ. Χριστόπουλου
Authors: Γραμματάς, Θόδωρος
Keywords: Κοραής Αδαμάντιος -- Ερμηνεία και κριτική | Νερουλός Ιάκωβος Ρίζος, Κορακίστικα, Αθανάσιος Χριστόπουλος Όνειρο -- Ερμηνεία και κριτική, Νεοελληνική λογοτεχνία -- Ιστορία και κριτική | Γλωσσικό ζήτημα | Νεοελληνική γλώσσα -- Ιστορία
Issue Date: 1983
Abstract: …Η συγκεκριμένη επιλογή έγινε γιατί από την πρώτη στιγμή διαπιστώνονται αρκετές εξωτερικές κι εσωτερικές ομοιότητες και κοινοί τόποι στα δύο κείμενα, γεγονός που έχει ήδη επισημανθεί από προηγούμενους μελετητές. Τόσο δηλαδή υφολογικά όσο νοηματικά και ιδεολογικά τα προαναφερμένα έργα παρά τις επιμέρους διαφορές τους, μπορούν να ενταχθούν σε μια κατηγορία κειμένων με σαφή και ομοιογενή γλωσσική και ιδεολογική τοποθέτηση. Στόχος μας λοιπόν είναι να τα προσεγγίσομε, να διαπιστώσαμε τις ομοιότητες και τις διαφορές τους, να τα αντιπαραθέσομε στο κοινό σημείο αναφοράς τους, να δούμε τα εκφραστικά σχήματα και μέσα που χρησιμοποιούν οι συγγραφείς για να υποστηρίξουν τις θέσεις τους και να εντοπίσομε τις ιδιαιτερότητές τους προσπαθώντας παράλληλα να τις εξηγήσομε ικανοποιητικά.
Description: Κριτική μελέτη/ερμηνευτική ανάλυση δύο "αντικοραϊκών" λογοτεχνικών κειμένων που γράφτηκαν την εικοσαετία που προηγείται της επανάστασης του 1821 και αφορούσαν το γλωσσικό ζήτημα - επιστημονική ανακοίνωση στο Η' Διεθνές συμπόσιο Αιγαίου. [Μυτιλήνη, Νοέμβρης 1983].
URI: https://dspace.larlib.gr/handle/123456789/1706
Appears in Collections:ΑΝΑΤΥΠΑ



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.